Pönttöfoorumi

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: SINISORSA Elokuun 2010 lintu; Esittely, kuvia ja keskustelua  (Luettu 374 kertaa)

Anniina

  • Aluevalvoja
  • Konkari
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8 014

Sinisorsa (Anas plathyrhynchos)

Sinisorsa on yksi parhaimmin tunnetuista ja tunnistettavista linnuista Suomessa.
Sinisorsia jää talvehtimaan Suomeen kaupunkeihin, joissa sulaa vettä on tarjolla
ympäri vuoden. Kesyjen "pullasorsien" rinnalla lajin "erämaayksilöt" tuntuvat aroilta.
Sinisorsa pakenee ihmistä jo kaukaa. Eikä ihme, metsästetäänhän niitä noin 250 000
yksilöä vuosittain. Sinisorsa onkin selvästi suosituin riistalintu.

Koiraan vihreä pää ja keltainen nokka ovat helposti muistettavia tuntomerkkejä.
Koiraan ruumis on muuten ruskehtavan-harmahtavan vipevöity. Nimensä sinisorsa
lienee saanut sinisestä siipipeilistä. Siipipeiliä reunustaa valkoiset reunat. Koiraan
rinta on muuta ruumista ruskehtavampi. Koiraan kesimmäiset pyrstösulat ovat kiertyneet.

Juhlapukuinen koiras:



Peruspukuinen koiras:


Naaras on monien muiden sorsalintujen tapaan yksinkertaisemman näköinen.
Naaraan ruumis on ruskeankirjava. Nokka on tumma. Naaraalla on myös sininen siipipeili, jonka reunat ovat valkoiset.



Ravinnokseen sinisorsa käyttää kasvinosia, kuten siemeniä, versoja ja ruohoja,
sekä äyräisiä ja hyönteisiä. "Pullasorsillekkin" pullaa ja leipää parempaa ravintoa
olisikin kaura tai muut viljat sellaisenaan. Suomeen talvehtimaan jäävät sinisorsat
pärjäävätkin paremmin ruokinnan ansiosta.

Valtaosa suomalaisista sinisorsista muuttaa Keski- ja Etelä-Eurooppaan talveksi.
Viime talvi oli rankka myös sinisorsan talvehtimisalueilla ja se näkyy tänä vuonna sinisorsamäärissä Suomessa.

Onnekkaat sinisorsayksilöt ovat pitkäikäisiä metsästyksestä huolimatta.
Vanhin suomalainen rengastettu sinisorsa on ollut 19 vuotta 15 päivää vanha.
Euroopan vanhin oli ruotsalainen, 23 vuotta 2 kuukautta vanha sorsa.

Sinisorsan äänistä tunnetuin on naaraan räpätys "brää-brää-brää". Aku Ankkakin
tunnetaan tästä äänestä. Koiraan ääni on vaimeampi. Soidinaikaan sen äänirepertuaariin kuuluu
myös lyhyitä "piy"-vihellyksiä.

Pesänsä sinisorsa tekee kasvillisuuden sekaan kauaskin vedestä.
Pesintäaika on huhti-heinäkuussa. Munia sinisorsalla on 6-12.

Kesy ankka on jalostettu sinisorsasta. Ankkojen ja sinisorsien risteymiä tavataan toisinaan
myös luonnosta. Näiden kuvia voit katsella seuraavasta linkistä
http://10000birds.com/manky-mallards-domestic-feral-or-just-plain-odd-mallards.htm

Teksti: Anniina
Kuvat: Kaija (kuvat 1 ja 3), Iihoo (kuva 2)               Kiitos Iihoolle ja Kaijalle  [:-)]
« Viimeksi muokattu: 15.01.11 - klo:13:53 kirjoittanut Kaija »
Kirjattu

Mali

  • Konkari
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3 150
    • mali.kuvat.fi/kuvat















Lisää kuvia TÄÄLLÄ
Kirjattu

mese

  • Konkari
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23 280
  • "Lintuja Sallasta -poimintoja bongarin päiväkirj."

Sorsa [:-)]



Kirjattu
"Anch´io son pittore!" kotisivu
 

Sivu luotiin 0.091 sekunnissa. 22 kyselyä tietokannasta.