Pönttöfoorumi

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: KIVITASKU toukokuun 2012 kuukauden lintu  (Luettu 323 kertaa)

zeener

  • Aluevalvoja
  • Konkari
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8 736
  • Vampula
KIVITASKU toukokuun 2012 kuukauden lintu
« : 18.05.12 - klo:23:22 »

Kivitasku (Oenanthe oenanthe)


Kuva: Kaija Toivonen/Lintukuvia.net



Sieppoihin kuuluva lintu jota tavataan koko maassa.

Kivitasku on eloisa mustavalkopyrstöinen pikkulintu. Valkoisen pyrstön kärjessä on laaja musta T-kuvio. Silmän päällä on valkoinen silmäkulmanjuova ja silmän seudulla musta naamari. Naaraalta puuttuu naamari, ja sen siivet ovat ruskeat, koiraalla mustat. Vanhat kivitaskut käyvät läpi täydellisen sulkasadon heinä–elokuussa. Nuoret linnut vaihtavat samaan aikaan höyhenpeitteensä, mutta eivät sulkiaan.

Pituus 14–16 cm, paino 19–29 g

Kivitasku on muuttolintu, joka talvehtii Afrikassa. Keväällä linnut palaavat huhtikuun puolivälistä alkaen, syksyllä poistuvat elo–syyskuussa, myöhäisimmät lokakuussa. Ne muuttavat öisin yksin tai pienissä ryhmissä. Parvia tavataan harvoin.
Laulu on voimakas livertely, jota koiras esittää joltain korkealta paikalta, esimerkiksi katolta tai pensaan latvasta, ja usein se pyrähtää laululentoon. Kivitasku laulaa sekä päivällä että yöllä. Ääniä ovat kova naksaus ja korkea ”hiii, hii-tak”.
Ääni: http://www.tarsiger.com/sounds/index.php?sp=find&lang=fin&order=nro,paiva DESC&species=80670

Kivitasku pesii kiviröykkiöissä, kiviaidoissa, rakennusten koloissa, lautapinossa. Pesä on rakennettu löyhästi korsista, kuivista lehdistä ja sammalista ja on vuorattu jouhilla, korsilla ja höyhenillä. Vaaleansinisiä munia on tavallisesti 5 tai 6. Vain naaras hautoo lähes 2 viikkoa. Molemmat emot ruokkivat poikasia, jotka lähtevät pesästä noin 2 viikon ikäisinä. Osa kannasta pesii kahdesti kesän aikana.

Kivitasku on pääasiassa hyönteissyöjä, mutta sille kelpaavat myös muut selkärangattomat sekä syksyllä marjat
Suomen pesimäkannaksi arvioitu 50.000–100.000 paria. Kanta on taantunut. Kivitasku luokitellaan meillä vaarantuneeksi lajiksi

Kivitaskun lempinimiä ja murreilmaisuja: hiistakka, hiitattari, hylkkä, kivirastas, raunioruntti, sujakki

Amerikassa on tehty tutkimus, jossa kivitaskujen jalkoihin  kiinnitettiin gramman painoinen lähetin. Tutkimuksessa selvisi että  Alaskalaiset kivitaskut lensivät talveksi Afrikkaan ja palasivat sieltä seuraavana kesänä. Matkaa kertyi 14 500 kilometriä suuntaansa: yli Siperian ja poikki Arabian niemimaan Sudaniin, Ugandaan ja Keniaan. Menomatka kesti 91 päivää ja paluu 55. Vaikka kivitasku on kokonsa puolesta hyvin pieni se lensi yhtä pitkiä matkoja kuin lentotaiturina pidetty albatrossi. (http://yle.fi/uutiset/tutkimus_pikkuruinen_kivitasku_tekee_29_000_kilometrin_muuttomatkan/3260142)
« Viimeksi muokattu: 09.09.13 - klo:17:19 kirjoittanut Kaija »
Kirjattu

pia58

  • Konkari
  • *****
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2 529
    • Pian päiväkirja
Vs: KIVITASKU toukokuun 2012 kuukauden lintu
« Vastaus #1 : 19.05.12 - klo:07:32 »

Hieno esittely, kiitos. Ajatella että matkustaa yhtä pitkiä matkoja kuin albatrossi vaikka on niin pieni  :-O
Kirjattu
Jos et elä tätä päivää, et voi elää huomistakaan.
 

Sivu luotiin 0.183 sekunnissa. 26 kyselyä tietokannasta.